KOMPRESIJSKA POKRIVALA

Da bismo zaista razumjeli kako funkcioniraju kompresijske čarape i navlake za listove, vrlo je važno osnovno znanje o protoku krvi kroz tijelo. Srce pumpa krv obogaćenu kisikom u naše arterije. Nakon što stanica iskoristi kisik i ostale nutrijente iz krvi, krv osiromašena od kisika, zajedno sa mlječnom kiselinom i ostalim otpadnim tvarima, ulazi u vene kojima se vraća do srca. Ponovnim povratkom u srce, krv se opet obogaćuje kisikom iz pluća i cijeli proces se ponavlja.

 

Održavanje cirkulacije krvi bogate kisikom vrlo je važno za sportski učinak. Što stanice imaju više kisika, to će bolje funkcionirati. Za vrijeme sportske aktivnosti, tijelo proizvodi mliječnu kiselinu kao otpadnu tvar. Ako se mliječna kiselina ne ukloni iz mišića, to može doprinijeti većem umaranju i smanjenju učinkovitosti sportske izvedbe. Još jedan faktor u smanjenju učinkovitosti je umor mišića. Vibracije mišića tijekom fizičke aktivnosti također uzrokuju umaranje. Zamislite koliko udaraca i vibracija prolazi kroz vaše nožne mišiće dok opterećujete podlogu sa 3-5 puta većom snagom od vaše tjelesne težine dok trčite. Vremenom, ove male vibracije se akumuliraju u mišiću i uzrokuju umor.

Sada kada znamo kako radi naš krvotok i mišići dok trčimo, popričajmo kako kompresijske čarape i navlake pomažu vašem tijelu. Prave kompresijske čarape i navlake (op.a.: na tržištu postoji kompresija koja je samo tako deklarirana, a nema učinak stvarne postepene kompresije) pružaju gradacijsku kompresiju, što znači da je kompresija veća (čvršća) na stopalu i u predjelu gležnja, a postepeno sve slabija (labavija) što ide više do lista tj. gornjeg dijela potkoljenice. Ovakav tip kompresije pomaže u borbi sa gravitacijom i poboljšava povratak venske krvi (krvi osiromašene kisikom koja se vraća u srce).

Stručne studije su pokazale da će se, uz optimalni stupanj kompresije, venske stjenke dovoljno proširiti , povećavajući tako protok krvi. Pokazalo se da je protok arterijske krvi povećan za čak do 40% za vrijeme fizičke aktivnosti i 30% za vrijeme faze oporavka. To znači da tada više kisika i ostalih nutrijenata kola tijelom! S druge strane, venski zalisci će ostati zatvoreni uz pomoć kompresije, što će povećati brzinu protoka krvi. Povećana brzina protoka krvi kroz vene znači da će ta krv osiromašena od kisika i puna mliječne kiseline brže stići do srca, što će povećati brzinu oporavka i smanjiti bolove u mišićima.

Kompresija će vam također pomoći u stabilizaciji mišića i smanjiti mišićne vibracije, a to rezultira smanjenjem umora. Dakle zaključujemo da su dobrobiti kompresije: poboljšane performanse putem povećane brzine protoka krvi, brži oporavak nakon aktivnosti, smanjenje bolova u mišićima i manji umor. Sve dobre stvari za svakog sportaša!

No, da li su kompresijske čarape ili navlake dobre za trkačku potkoljenicu, grčeve u listovima i ozljedu ahilove tetive? Odgovor je naravno DA, iako vam one same neće pomoći, ukoliko je jedini tretman koji koristite kod takvih problema taj, da samo nosite kompresijske čarape. Svaku ozljedu treba tretirati na način da se pristupi stvarnom uzroku njenog nastanka. Korištenje kompresijskih proizvoda vam može pomoći da se bolje osjećate dok ste u fazi oporavka, pomoći da lakše odradite zadnji dužinski trening prije maratona ili spriječiti novu ozljedu koja bi mogla nastati. Odgovarajući odmor, masaža, istezanje/vježbe jačanja, obuća, dinamika treninga su elementi koje također treba uzeti u obzir kod ozljeda nogu.

Što ako niste ozljeđeni, možete li unatoč tome imati koristi od kompresije? Apsolutno! Povećani protok krvi će vam pomoći da popravite svoju sportske izvedbu i umanjiti umaranje mišića. Također će vam pomoći da se brže oporavite od treninga, što znači da ćete biti spremniji za slijedeći trening, pa to znači da možete i snažnije trenirati.

IMG_6779

Trebam li nositi čarape ili navlake? Odgovor na ovo pitanje ovisi o više elemenata. Ako se vaša ozljeda odnosi na taban, gležanj ili ahilovu tetivu, trebate nositi čarapu kako biste prekrili ozljeđeno područje. Ako je ozljeda na dijelu noge iznad toga, dovoljna će biti navlaka za list. Drugi element, koji morate uzeti u obzir, koju vrstu čarape inače volite koristiti. Ako imate omiljeni par čarapa za trčanje bez kojih ne možete zamisliti trčanje, vjerojatno će vam više odgovarati navlaka za list, uz koju onda možete zadržati svoje najdraže čarape.

Ako koristite kompresijski proizvod za oporavak, trebate obavezno koristiti cijelu čarapu. Sjećate li se osnova gradacijske kompresije o kojoj smo pričali na početku i učinka gravitacije.? Sigurno ne želite imati velika, otečena stopala i gležnjeve zato što krv ne može cirkulirati zbog zategnutosti u donjem dijelu kompresijske navlake. Obucite kompletnu čarapu i gradacijska kompresija će raditi za vas održavajući vaša stopala i gležnjeve bez oteklina.

Nemojte zaboraviti obući kompresijske čarape kada putujete na utrku, kada se vraćate sa utrke ili ste na poslovnom putovanju. Dugo sjedenje u avionu ili automobilu, može ugroziti protok krvi u vašim nogama. Dozvolite da kompresija pomogne vašim venama u da lakše pošalju krv do vašeg srca!

Bilo da želite olakšati simptome trkačke potkoljenice ili bolova u listovima ili nastojite steći prednost pred konkurentima u natjecanju kroz brži proces oporavka, kompresija vam može pomoći!

AUTOR: 3sporta.com